ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ

Настоящото съобщение има за цел в съответствие с изискванията за информираност по чл. 13 и чл. 14 от ОРЗД да Ви информира за извършваните от АДВОКАТСКА КОЛЕГИЯ - ПАЗАРДЖИК дейности по обработване на лични данни, целите, за които се обработват данните, мерките и гаранциите за защитата на обработваните данни, правата Ви и начина, по който може да ги упражните, в сътоветствие с изискванията на Регламент (ЕС) 2016/679 на ЕС от 27.04.2016 г. относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни и за отмяна на Директива 95/46/ЕО (по-долу само „Регламент 2016/679“ или „ОРЗД“) и другите приложимите актове на Европейския съюз и на Република България.


  1. Данни за администратора и за контакт с него.

АДВОКАТСКА КОЛЕГИЯ - ПАЗАРДЖИК, наричана по долу само ПАК, е юридическо лице, което се състои от всички вписани в регистрите й адвокати, младши адвокати и адвокати от Европейския съюз.

АДВОКАТСКА КОЛЕГИЯ - ПАЗАРДЖИК е администратор на личните данни, които се обработват при или по повод осъществяване на възложените й от закона правомощия, като седалището и адресът на управление на АДВОКАТСКА КОЛЕГИЯ - ПАЗАРДЖИК са: гр. Пазарджик, ул. "Цар Самуил" № 28 – на който адрес може да изпращате по пощата искания до Емил Посталков, като администратор на данни или лично да подадете исканията си в Регистратурата на АДВОКАТСКА КОЛЕГИЯ – ПАЗАРДЖИК.

Исканията си може да отправяте и на електронен адрес: office@pzak.lex.bg, или да изпращате по факс: + 359 34 445853


  1. Данни за контакт с Длъжностното лице по защита на данните.

С Длъжностното лице за защита на данните на Емил Посталков може да се свържете на електронен адрес: office@pzak. lex.bg, като в съобщението си следва да посочите необходимите данни за Вашата индивидуализация и контакт за обратна връзка.

  1. Цели и основания за обработване на лични данни, категории обработвани данни.

АДВОКАТСКА КОЛЕГИЯ - ПАЗАРДЖИК осъществява правомощията, предвидени в Закона за адвокатурата, Закона за правната помощ и други нормативни актове, при което обработва лични данни във връзка със следните основни дейности:

  • Водене на регистър на адвокатите и младши адвокатите, предвиден в чл. 9, ал. 3 от ЗА;
  • Водене на регистъра на чуждестранните адвокати, вписани към АДВОКАТСКА КОЛЕГИЯ - ПАЗАРДЖИК, предвиден в чл. 16, ал. 1 от ЗА;
  • Водене на регистър на адвокатските съдружия;
  • Водене на регистър на адвокатските дружества,
  • Водене на регистъра на адвокатските сътрудници по чл. 21, ал. 2 от ЗА;
  • Извършване на действия по обработка документите на лицата - кандидати за изпит за адвокати и младши адвокати съгласно чл. 9-11 от Наредба № 2 от 29.10.2004 г. за условията и реда за провеждане на изпита за адвокати и младши адвокати;
  • Администриране на правната помощ, съобразно предвиденото в Закона за правната помощ и подзаконовите актове по прилагането му;
  • Осигуряване на процесуално представителство от особени представители по реда на ГПК;
  • Търсене на дисциплинарна отговорност от адвокатите, младшите адвокати и адвокатът от Европейския съюз от АДВОКАТСКА КОЛЕГИЯ - ПАЗАРДЖИК;
  • Посредничество в спорове между адвокати и адвокати и клиенти;
  • Свикване и организиране на общото събрание на адвокатите от АДВОКАТСКА КОЛЕГИЯ - ПАЗАРДЖИК;
  • Повишаване на професионалната квалификация на адвокатите;
  • Определяне и събиране на членски внос;
  • Изпълнение на други функции, определени от закона.

При упражняване на правомощията си АДВОКАТСКА КОЛЕГИЯ - ПАЗАРДЖИК обработва лични данни на кандидати за адвокати, адвокати, младши адвокати, адвокати от Европейския съюз, жалбоподатели, клиенти на адвокати и други лица, основно в изпълнение на свои законови задължения – основание за обработване на данни по чл. 6, пар. 1, б. „в“ и „д“ от Регламента. В тези случаи обработваните данни са свързани с физическата идентичност на субекта, икономическа идентичност, социалната идентичност, семейната идентичност, данни за съдебното минало, данни относно здравословното състояние и се използват за целите, за които е предвидено в съответния закон или друг нормативен акт.

За целите на администрирането на персонала (управление на човешките ресурси) и финансово-счетоводната отчетност, АДВОКАТСКА КОЛЕГИЯ - ПАЗАРДЖИК обработва лични данни на основание чл. 6, пар. 1, б. „в“ и чл. 9, пар. 2, б. „б“ от Регламента на кандидати за работа, служители и физически лица, изпълнители по договори и представители на юридически лица – изпълнители по договори. Категориите обработвани данни са относно физическата и социалната, семейната и икономическата идентичнос,т данни за съдебното минало и здравословното състояние на лицата.

Когато АДВОКАТСКА КОЛЕГИЯ - ПАЗАРДЖИК обработва данни въз основа на съгласие на субекта, личните данни се обработват само ако лицата свободно, конкретно, информирано и недвусмислено са изразили своето съгласие за обработването.

Обработването на данни се извършва за конкретните и точно определени от закона цели, като данните се обработват законосъобразно и добросъвестно и не могат да се обработват допълнително по начин, несъвместим с тези цели.

  1. Категории получатели на данни извън АДВОКАТСКА КОЛЕГИЯ - ПАЗАРДЖИК.

АДВОКАТСКА КОЛЕГИЯ - ПАЗАРДЖИК не разкрива лични данни на трети страни и получатели, освен ако не е налице законово основание за получаване на данните или данните не са общодостъпни поради включването им в публичен регистър.

Извън случаите на общодостъпност на данните, включени в публичен регистър, получатели на данни съобразно конкретния случай могат да бъдат:


  • Държавни органи и органи, натоварени с публични функции, в рамките на техните правомощия (НАП, НОИ, МВР, Висш адвокатски съвет, Национално бюро за правна помощ, органи, искащи предоставяне на правна помощ и др.п.);
  • Банки за нуждите на извършвани плащания на възнаграждения;
  • Куриерски фирми и пощенски оператори – за нуждите на осъществяване на кореспонденция с физическите лица-субекти на данни.
  1. Срок за съхранение на данните.

Като администратор на данни АДВОКАТСКА КОЛЕГИЯ - ПАЗАРДЖИК обработва данни за период с минимална продължителност съгласно целите за обработка и предвиденото в действащото законодателство в съответствие с принципа за ограничение на съхранението.

За срок от 50 години се съхраняват данните, свързани с трудовоправни и осигурителни отношения, данните в регистрите на адвокатите, младшите адвокати, адвокатските сътрудници и чуждестранните адвокати. Архивът с решенията за налагане на дисциплинарни наказания се съхранява 15 години, а останалите данни се съхраняват за срок между 2 месеца и 5 години, според вида на данните, определящи законовото задължение за обработването, включително съхраняването им.


  1. Права на физическите лица-субекти на данни.

Предприетите мерки за защита на личните данни в съответствие с изискванията Регламент 2016/679, са насочени към осигуряване правата на субектите, чиито лични данни се обработват, а именно:


  • Право на достъп;
  • Право на коригиране на неточни или непълни данни;
  • Право на изтриване (правото да бъдеш забравен), ако са приложими условията на чл. 17 от РЕГЛАМЕНТ 2016/679;
  • Право на ограничение на обработването;
  • Право на преносимост на данните, ако са налице условията за преносимост по чл. 20 от РЕГЛАМЕНТ 2016/679;
  • Право на възражение, ако са налице условията на чл. 21 от РЕГЛАМЕНТ 2016/679.
  • Право субектът на данни да не бъде обект на решение, основаващо се единствено на автоматизирано обработване, включващо профилиране.

Горните права може да упражните чрез отправено искане до АДВОКАТСКА КОЛЕГИЯ - ПАЗАРДЖИК (писмено или по електронен път) в което следва да посочите конкретно Вашето искане. Искането следва да бъде подписано и изпратено на адреса на АДВОКАТСКА КОЛЕГИЯ - ПАЗАРДЖИК


  1. Право на жалба до Комисия за защита на личните данни или до съда

Ако смятате, че са нарушени Ваши права по Регламент 2016/679, може да подадете жалба до Комисията за защита на личните данни или до Административен съд – Пазарджик


  1. Предаване на лични данни в трети страни или международни организации.

АДВОКАТСКА КОЛЕГИЯ - ПАЗАРДЖИК не предава обработваните лични данни в трети държави или международни организации.


  1. Въведени от АДВОКАТСКА КОЛЕГИЯ - ПАЗАРДЖИК мерки за защита на личните данни.

С Вътрешни правила на АДВОКАТСКА КОЛЕГИЯ - ПАЗАРДЖИК за мерките за защита на личните данни, приети с Решение 16 от 23.05.2018 г. на Адвокатския съвет, са въведени мерки за ефективна защита на обработваните лични и възможност за упражняване правата на субектите на данни, предвидени в РЕГЛАМЕНТ 2016/679, като пълният текст на Вътрешните правила може да видите в уеб страницата на Пазарджишка адвокатска колегия.

Допълнителна информация за мерките за защита на личните данни в АДВОКАТСКА КОЛЕГИЯ - ПАЗАРДЖИК, може да получите от Длъжностното лице по защита на данните на АДВОКАТСКА КОЛЕГИЯ - ПАЗАРДЖИК: office@pzak.lex.bg



Пазарджики адвокатски съвет